Bira ve ekmek mayalarının, yüksek alkollü içki mayşelerin fermantasyonunda kullanılması tavsiye edilmez.
Grand Korçi
Distile içki üretiminde fermantasyon süreci aslında en önemli aşamayı oluşturur. Kestirmeden söylebilirim ki kötü fermantasyondan iyi içki çıkmaz. Damıtım süreci kötü geçmiş ise tekrar damıtım, harmanlama, dinlendirme vb. düzeltme imkanları mümkünken, fermantasyon bittikten sonra böyle bir imkan ne yazık ki yoktur.
Çok genel olarak belirtmek gerekirse etil alkol fermantasyonu Gay – Lussac’ın ispatladığı aşağıdaki formüle göre gerçekleşir.
C6H12O6 | 2C2H5OH + | 2CO2 | |
Glikoz | Zimas Enzimi | Etil Alkol | Karbondioksit |
Gay-Lussac’ın açıkladığı kimyasal bozunma tek başına fermantasyon dinamiğini açıklamakta yetersiz kalmaktadır. Pasteur, Buhner, Mayerhorf gibi ardılları tarafından yapılan çalışmalarla fermantasyonda mayaların önemi ve biyolojik dinamikleri ortaya koyulmuş ve etil alkol ile karbondioksitten başka maddeler oluştuğu da açığa çıkarılmıştır.
Fermantasyon sürecinin pek çok faktöre bağlı olması, kontrol parametrelerini arttırmakta ve sürece hakimiyet önem kazanmaktadır. Dolayısıyla fermantasyon sürecinin iyi yönetilmesi için gerekli parametrelere kısaca bakmakta fayda var.
- Hijyen, hijyen, hijyen
Biyokimyasal bir süreç olan fermantasyonda vasatın (fermantasyonun başlatılacağı ortam – çözelti – mayşe vb.) maya dışındaki kirletici maddeler ile temas etmesi, istenmeyen fermantasyon ürünlerinin oluşmasına neden olabilir. Bunun için fermantasyon kaplarının, mayşeye temas ettirilen aparatların temizliği ile kişisel hijyenin sağlanması önemlidir. Fermantasyonu yapacak kişinin tırnaklarının kısa ve temiz olması, el ve ayaklarda mantar vb. sorunlarının olmaması, açık ya da irinli yaralarının olmaması gerekmektedir. Koruyucu bir eldiven kullanılması önerilir.
- Şeker oranı
Mayalar tek hücreli canılardır. Hücre duvarlarının altında bulunan stoplazmik membran permeabl (geçirgen) özelliktedir ve absorbsiyon (soğurma),sekresyon (salgılama) işlemlerinde kolayık sağlar. Mayaların yaşaması için vitaminlere, mineral maddelere, çeşitli besin maddelerine ve ayrıca suya ihtiyaç duyarlar.
Fermantasyon için hazırlanan mayşe vasatı ile maya hücreleri arasında bir difüzyon basıncı oluşur. Bu basıncın dengelenmesi için maya hücrelerindeki su, stoplazmik membranlar aracılığıyla şeker oranı fazla olan mayşeye doğru hareket eder. Bu durumda mayanın bir karşı refleks yapması doğaldır. Şeker oranı fazla olan mayşede maya hücre suyu tehlikeye gireceğinden fermantasyon başlamaz, yavaşlar veya duruşa geçer.
%25’in üzerinde şeker konsantarasyonuna sahip mayşelerde mayaların faaliyet göstermesi güçleşir, %50’yi geçmesi durumunda ise mayaların susuzluktan ölmesi beklenir. Bu bilgi üzerinden gidildiğinde, pratikte 8-10 bome’lik ya da hidrometre kullananlar için 1080-1090 SG’lik bir mayşe vasatı hazırlamak bahsi geçen sorunun yaşanmasını engelleyecektir.
- Kullanılan maya
Tek hücreli mikroorganizma olan mayalar taksonomide küf veya küf mantaraları adı verilen diğer canlılarla birlikte’ funguslar’ grubunu oluşturmaktadırlar. Elbette tüm mayalar alkol fermantasyonu için uygun değildir. Bunlar arasında askılı mantarlar sınıfının (Ascomycetes), endomycetes familyasının, saccharomyces cinsi konumuz açısından önemlidir.. Mayalar içerisinde ‘Saccharomyces cerevisiae’ alkol fermentasyonu yapabilen başlıca mikroorganizmadır. Bununla birlikte, başka maya cinsleri de belirli koşullarda teknikte etil alkol üretiminde kullanılır. Bunlar Schizosaccharomyces pombe, Torulopsis utilis, Torulopsis cremoris ve Candida tropicalis gibi türlerdir.
Mayalar doğada yuvarlak, oval, silindir şekillerinde bulunurlar. Örneğin bira mayaları oval yuvarlak şekil tipikken, şarap kültür mayalarında ise oval şekil tipiktir. Yüksek alkollü içki üretiminde kullanılması gereken aslında bir şarap mayası olan ‘saccharomyces ellipsoideus’tur. Dolayısıyla bira ve ekmek mayalarının, yüksek alkollü içki mayşelerin fermantasyonunda kullanılması tavsiye edilmez.
Öte yandan mayaların etkin bir fermantasyon yapabilmeleri için karbonhidratlar, azotlu maddeler ve madensel maddelerden oluşan besinlere ihtiyaçları vardır. Günümüzde turbo maya adıyla üretilen mayalar bu özellikleri taşımakta ya da diğer kültür mayaları da besin açısından desteklenmektedir. Salt maya kullanıldığında mayşe vasatının karbonhidrat açısından içerdiği şeker nedeniyle bir eksikliği olmaz. Azotlu madde ihtiyacının karşılanması için mayşeye amonyum sülfat gibi amonyum tuzları ilavesi gerekebilir. Mayaların fosfor, potasyum ve magnezyuma mutlaka ihtiyaçları vardır ve bu amaçla enzimler, vitaminler kullanılabilir.
- Sıcaklık
Mayaların verimli bir şekilde çoğalabilmeleri ve alkol üretebilmeleri için önemli olan bir diğer parametre de sıcaklıktır. Pek çok maya türü 40 °C’nin üzerinde zorlanır, 50 °C üzerinde fermantasyon gerçekleştiremez ve 70 °C üzerinde de ölürler. Verimli bir fermantasyon için mayşe sıcaklığının 25-35 °C aralığında olması idealdir. Kullanılan mayanın verimli çalıştığı sıcaklıkları bilmek ve mayşe sıcakığını buna göre ayarlamak fermantasyon sürecine hakimiyeti güçlendirir.
- Ortam asiditesi
Mayaların faaliyeti mayşedeki hidrojen iyonu konsantrasyonuyla yani pH değeri ile ilişkilidir. Mayalar hafifi asidik ortamlarda iyi çalışırlar. Yüksek alkollü içki fermantasyonunda mayşenin pH’ının 4,5 civarında olması arzu edilir. Dolayısıyla fermantasyon için hazırlanan mayşeye maya eklemeden önce pH ölçümü yapılmalı ve daha yüksek değerler söz konusu ise sitrik asit, asetik asit gibi zayıf asit ilavesi ile PH düşürülmelidir. Bu amaçla limon kulllanılması en pratik uygulama olacaktır.
- Oksijen
Mayalar oksijenli (aerobik) ve oksijensiz (anaerobik) ortamda yaşayabilirler. Ancak oksijen ile temaslarında şekerin büyük kısmını karbondioksit ve suya parçalarlar ki bu da alkol verimini düşüren bir unsurdur.
C6H12O6 + O2 | 6CO2 + | 6 H2O | |
Glikoz Oksijen | Karbondioksit | Su |
Dolayısıyla özellikle yüksek alkollü içki üretiminde fermantasyonun kapalı bir ortamda yapılması önem taşır. Oksijen ihtiyacı fermantasyonun başlangıç aşamalarında geçerlidir ve sonrasında arzu edilen bir unsur değildir. Öte yandan fermantasyon başladıktan sonra mayşenin üstünde toplanan tabaka gaz çıkışını engelleyeceği / azaltacağı için belirli periyodarda karıştırma işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlem sırasında mayşenin hava ile temasını olabildiğince kesmek ya da en aza indirmek gerekmektedir.
- Antiseptikler
Esas itibari ile antiseptikler belirli bir dozun üzerinde maya faaliyetini durdururlar. Ancak uygun dozlarda, fermantasyon esnasında istenmeyen ürünlerin oluşmasını engellemek amacıyla pratikte kükürt dioksit (SO2) kullanılması söz konusudur. Bu durum özellikle şarap fermantasyonunda karşımıza çıkar.
- Gürültü ve ışık
Bir canlı mikroorganizmaların gürültü ya da aydınlık ortamlarda strese girmeleri ve fermantasyon verimini düşürmeleri olağandır. Dolayısıyla pratikte, fermantasyonun tercihen loş ve gürültüsüz ortamlarda yapılması tavsiye edilmektedir.
Üstat merhaba,
Malum üzüm sezonu yaklaşmakta. Bu sene, üzüm bağlarından ( şarap için yetiştirilen kırmızı üzüm) alacağım üzümler ile rakımı yapacağım. Geçen sene şarap kuran arkadaşlardan, siyah üzüm cibrelerini alarak kurdum. Yaparken uyguladığım fermantasyon süreci;
Cibreleri 1 gün suda bekletmek
Sudan çıkararak süzdüğüm cibrelerin suyunu, üzüm sıkacağından geçirerek suyunu iyice almak
Cibreleri 2 blender da parçalamak ( 4 – 4,5 kg her 19 lt kap için )
Bekletme suyu ve sıkma suyunu 13 lt ye tamamlamak
1080 SG kontrolü yapmak ( tabi bu değerleri göremediğim için pekmez ve şeker ilavesi yaptım )
Ph ölçümü yaparak uygun değere getirmek
fermantasyon sıcaklığını kontrol etmek
fermantasyona başlamak.
Muhabbetimize katılan eş, dost, arkadaşlarımızdan beğenmeyen çıkmadı. Cidden güzel olmuştu. Bunu %100 üzümden yapmak, bana daha bir heyecan katıyor. Aslında bu güzelliğin ortaya çıkmasında, süreç ile ilgili yazılarınız ve günlerce bu yazılara yazılan yorumları okumam, yaptığım araştırmaları , yazılarınız ile check etmem…. kısaca emekleriniz ve tecrübe paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Bu sene bu hayalimi üzüm ile gerçekleştirceğim. Geçen sene ve bu sene yaptığım araştırmalarda, bu yönde hiçbir bilimsel veri, örnek vb. bulamadım. Tabi bilimsel olmayan bir çok veri buldum. Buradan çıkacak ürünün heba olması günah olduğu için, deneme yanılma yapmak istemiyorum.
Fermantasyon için kaç kilo üzüm kullanmalıyım? ( kullanacağım üzümler 1100 – 1110 SG aralığında )
Bunu kaç kilo suya tamamlamam gerekiyor? ( 19 lt damanacaya kurulacak )
Fermantasyon sürecinde özel olarak yapmam geren bir şey var mı? ( Ph 4-5 arası, sıcaklık 24- 30 derece, hazır maya ve maya besini vb. dışında )
Bu konuda okuyabileceğim veya bilgi edinebileceğim, makale, görsel izlence veya araştırma var mı? Var ise bunları bulacağım yerleri paylaşmanızı rica ederim?
Eğer yok ise, bu konuda tecrübe öngörülerinizi paylaşmanızı rica ederim.
NOT: Cibre ile ilgili de döküman bulamadım. bu konuda da yazılı çizili bireyler var ise okumak bilgi edinmek isterim.
Saygılarımla
Taylan Haznedaroğlu
Taylan Bey merhaba çok kısıtlı bir zamanda yazıyorum.
Öncelikle kaç kg üzüm kaç lt su sorusunun yanıtı yok. Kaç kg’dan yaparsanız yapın ölçerek 8-10 baumelik 1080-85 SG) çözelti hazırlamanız lazım. ph 4-4,5 ve 28-30 arası ideal değerler olacaktır. Fermantasyon sürecinde dikkat edilecek en önemli şey hijyen, hijyen, hijyen. Üzümün kendi mayasıyla , açık fermantasyon şeklinde yaparsanız çok daha nefasetli ürün çıkar ortaya ama siz bu sene bence hazır maya ile devam edin. Kapalı fermantasyonda kabın içine sokulacak kepçe , karıştırıcı vs.yi her seferinde dezenfekte edin. Günde iki, üç kez çok yavaşça karıştırın. Maya olarak da meyve fermantasyonu için geliştirilmiş şarap, şampanya mayalarını tercih edebilirsiniz.
Kaynak meselesi çok geniş değil maalesef. Uygun bir vakitte paylaşım için bir yazı hazırlarım umarım.
Sevgiler
Merhaba Grandkorci Bey,
Cevap için teşekkürler. Bu yoğunluğunuzda zaman ayırdığınız için ayrıca teşekkür ederim ( sosyal medyadan takip ediyorum, çok güzel işlere imza atıyorsunuz ).
Öncelikle, Üzümün kendi mayasıyla , açık fermantasyon olayını araştırıp ufak bir deneme yapacağım.
Saygılar.
İyi günler. İsmim Özcan Çalışkan epey bir zamandır alkol tüketiyorum yaş 61.Uzunca bir süre önce internet de evde alkol yapımıyla ilgili gezinirken gazete duvar da ki yazınızı okudum ardından sitenizi ziyaret ettim. iyi ki de etmişim. Malumunuzdur bu konuda internet de çok bilgi kirliliği var. Ama sizin yazılarınızı ve yorumlarınızı okuyunca doğru adreslerden birinde olduğumu anladım. Tarifleriniz , yorumlarınız ve tavsiyeleriniz oldukça yararlı oldu. Biliyorum piyasa da satılan hazır etil alkolü pek önermiyorsunuz ama benim şu anda evde mayşe-suma hazırlama imkanım yok.Olsa bile o da belli bir bilgi birikim ve tecrübe gerektiriyor,o yüzden hazır etil kullanıyorum. Size nacizane 3 sorum olacak. 1’ncisi bilinen bir markanın test kitini kullanıyorum, bu sizce yeterince güvenilir bir yöntem mi 2’ncisi Etil ve metili yakıp, çıkan alev rengine göre test edenler var ne derece doğru ? 3’ncüsü de piyasada satılan distile saf su damıtma ve imbik cihazları ( ortalama 2300 tl 3000 tl arası satılıyor)termostatlı olandan bir tane aldım. (Wikipedi den öğrendiğime göre Metil alkol 64. 7 derecede- Etil alkol de 78.4 derecede kaynama noktasına erişiyor muş.)hazır etil alkolü damıtma cihazına döküyorum önce 70–74 derece aralığında çalıştırıyorum bir şey gelmeyince 80–84 derece aralığında etil alkolü damıtma yapıyorum . Böyle yapmak doğru bir yöntem mi sizce ?. Birde dün akşam yanlışlıkla etil alkolü seyreltmeden votka aromasını döktüm sonra suyunu ilave ettim, sizce bu haliyle kullanılır mı yoksa dökeyim mi? Umarım cevap yazarsınız. Şimdiden teşekkür eder, her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.Çilingir sofranızın ve muhabbetinizin bol olduğu güzel yarınlar dileğiyle
Özcan Bey merhaba
Sorularınızın toplu ve kısa yanıtı şöyle: Hepsi yanlış bilgi.
Biraz ayrıntılı yanıt da aşağıda
1) Test kitlerinin hiç biri sizi bir bileşikteki metil alkol riskinden koruyacak bilgi vermemektedir.
2) Alev renginden anlaşılabilir olsaydı yüzbinlerce euroluk analiz cihazlarına yatırım yapmazdık.
3) Alkol karışımları yani çözeltiler, saf hallerindeki kaynama noktasına uygun davranmazlar. Davranamazlar. Yani bir çözeltideki metil hiçbir zaman 64,7 derecede gelmez. 80-84 derecede aldığınızı düşündüğünüz etil alkol , etil alkol olmayabilir. Zaten güvenmediğiniz için bu işlemleri yapıyorsunuz ve neyi damıttığınızı aslında bilemiyorsunuz.
4) Votka aromalı içkinizi içebilirsiniz. Bir sorun oluşturmaz.
Selam, sevgi, muhabbet
Yanıtınız için teşekkür ederim.